2013. február 26., kedd

Dobos torta

Rengeteg féle-fajta dobos torta recept létezik. Sokan esküsznek az eredeti Dobos C. József által készített torta receptjére,melyből még Ferenc József is falatozott. Mások jobban kedvelik a cukrászdák többségében kapható kakaós margarinkrémes dobos tortát, az igazán kreatívak viszont kikísérletezik a számukra legmegfelelőbb receptet. Így tettünk mi is, próbáljátok ki ti is!


Hozzávalók a piskótához:
-14 db tojás szétválasztva
-28 dkg cukor
-36 dkg liszt
-1 dl víz

Elkészítés: 
A szétválasztott tojások sárgájához hozzákeverjük a cukrot és a vizet, majd összekeverjük a liszttel.
A fehérjét kemény habbá verjük, és hozzáöntjük a sárgájához, majd mikor határozott mozdulatokkal összekeverjük, közben beleszitáljuk a lisztet. Olajozott (nem vaj vagy margarin!), lisztezett tortaformába 6 részre osztjuk a tésztát,majd egyesével  előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük kb. 180-190 fokon. 
Személy szerint én olajozott,lisztezett gáztepsi hátuljára szoktam kikenni a piskótát,úgy hogy előzőleg megjelölöm a tepsin egy tortaformával,hogy mekkora lapot is kell majd kennem.  Minél vékonyabbra próbáljuk meg elkenni.

Csokis krém:
7,5 dl tej
9 dkg vaníliás pudingpor
22 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
37 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A tetejére:
10 dkg átszitált porcukor



Elkészítjük a csokis krémet a következő recept alapján: 
- A tej 2/3 részét,csokoládét,cukrot,van.cukrot felforraljuk majd hozzáöntjük a vaníliás pudinggal elkevert maradék tejet. Sűrűsödésig főzzük. Kihűlés után kihabosított vajhoz adjuk.
5 lapot összetöltünk a krémmel, majd az egészet kívülről is lekenjük a krémmel , recés kártyával körbe húzhatjuk az oldalát vagy leszórjuk morzsával. Betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön. Egy nagy kést olajozzunk be.
A tetejére 10 dkg átszitált porcukrot olvasztunk és ezt a legfelső tésztalapra kenjük. (A dobos cukorral ÓVATOSAN bánjunk, mert nagyon súlyos sérüléseket okozhat. Ha a bőrünkre csöppen a forró cukor, akkor beleég a bőrbe. A hideg víz alá tartott testrész még jobban sérül, sajnos ez nem megoldás.)
Ha lefolyt a tésztáról, az nem baj, csak ne nyúljunk bele, hagyjuk kihűlni. Esetleg ezért tegyük egy sütőpapírra a tésztát, mielőtt ráöntjük a cukrot. Ha elkentük egy megfelelő késsel, vagy kenőkéssel, fogjuk a másik nagy olajos kést, és azzal osszuk be a tetejét, vágjuk fel. Az olaj azért kell, hogy ne ragadjon a kés bele a cukorba. Gyorsan dolgozzunk, mert a dobos cukor gyorsan megszilárdul.
Kivesszük a hűtőből a betöltött tortát, és halványan késsel a tetejét berajzoljuk, beosztjuk 16 részre. A maradék krémet habzsákba töltjük, és kis krémrózsákat nyomunk egy-egy szelet tortára, majd a felvágott dobos cukros tetőket ferdén ráhelyezzük körbe, és végül a közepére is nyomunk egy csokis vajkémrózsát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...